A Pro-Print Könyvkiadó 1992-ben alakult, Csíkszeredában. A kezdetektől fogva elsődleges célunk, hogy a romániai magyar kisebbséggel kapcsolatos műveket hozzunk napvilágra, és ezáltal betekintést nyújtsunk Erdély különböző régióinak történetébe, hagyományvilágába, kultúrájába. A kiadó „anyanyelve” a magyar, de vannak román, német, angol nyelvű kiadványaink is.

Pro Print konyvkiado könyvkiadó Csíkszereda Miercurea-Ciuc bélyegzők pecsétek könyvkiadás gravírozás nyomtatás digitális nyomtatás színes meghívók névjegykártyák invitatii carti de vizita
A leghíresebb helyettes tanár: Szász Károly
Szerzők:FARKAS Péter
OLÁH-GÁL Róbert
Kiadás éve:2019
ISBN:978-606-556-123-6
Oldalak száma:240
Kategória:Történelem
Méret:A5
Ár:
30 RON
3000 HUF
9 EUR
A Szász Károly (1798–1853) név nem ismeretlen a múlt iránt érdeklődő erdélyi és magyarországi közönség előtt. A A név mögött több, egymással nem is rokon családhoz tartozó személy rejtőzik.  Különös hírnévre tettek szert a »szemerjai« előnevet használó Szászok. A magyarság jeleseit felsorakoztató, de a XX. század elején lezárt Szinnyei-féle lexikon tizennégy tagját ismerteti ennek a családnak. Püspököket, professzorokat, írókat. Ebben a könyvben a kissé méltatlanul elfelejtett Szász Károly (1798–1853) nagyenyedi professzorról, erdélyi országgyűlési képviselőről, 1848-as államtitkárról, a leghíresebb marosvásárhelyi helyettes tanárról lesz szó.
(Farkas Péter) 
 
 
2018-ban volt az 1848-as forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulója, és elődeink 300 éve hozták létre Marosvásárhelyen a Református Kollégiumot, amely akkor felsőfokú tanintézetnek számított, így magától kínálkozott az alkalom, hogy idősebb Szász Károlyról készítsünk kismonográfiát, hiszen e két, Erdély történelme szempontjából is jelentős évfordulót id. Szász Károly szellemisége és munkássága ötvözi egybe legszemléletesebben. (OGR)

@ 2013 Pro Print
A könyvkiadás támogatói
Webdesign: