A Pro-Print Könyvkiadó 1992-ben alakult, Csíkszeredában. A kezdetektől fogva elsődleges célunk, hogy a romániai magyar kisebbséggel kapcsolatos műveket hozzunk napvilágra, és ezáltal betekintést nyújtsunk Erdély különböző régióinak történetébe, hagyományvilágába, kultúrájába. A kiadó „anyanyelve” a magyar, de vannak román, német, angol nyelvű kiadványaink is.

Pro Print konyvkiado könyvkiadó Csíkszereda Miercurea-Ciuc bélyegzők pecsétek könyvkiadás gravírozás nyomtatás digitális nyomtatás színes meghívók névjegykártyák invitatii carti de vizita
V. Szeptember, október – Szent Mihály hava, Mindszent hava
Szerző:MÓSER Zoltán
Illusztrátor:ÁDÁM Gyula
Kiadás éve:2009
ISBN:978-973-8468-85-6
Oldalak száma:176
Kategória:Néprajz
Sorozat:Névviseletek
Méret:A5
Ár:
40 RON
3000 HUF
15 EUR

Néphagyományokat, szentek alakjához fűződő legendákat, kottával kiegészített köszöntőket, verseket talál az olvasó a többkötetes munka ötödik, szeptember-október jeles napjaira emlékező kötetében. A tudományos igényű, ugyanakkor a nagyközönség számára is élvezhető mű a ma már sokak által kevéssé ismert népélet ünnepeinek szépségére, életütemező jelentőségére, az időjárásra stb. hívja fel a figyelmet. Olyan nevekhez fűződő hagyományokkal találkozhatunk, mint Lőrinc, Mária, Máté, Mór, Gellért, Mihály (egyben Szent Mihály havának névadója), Ferenc, Dénes, Kálmán, Teréz, Salamon, Lukács, Vendel, Orsolya, Dömötör vagy Júdás. S olyan népszokások elevenednek meg a kötetben, mint a Szentkereszt felmagasztalása (szeptember 14.)) vagy a magvetők és szántóvetők dicsérete. A hónapokról szóló versek, jövendölések, legendák szemelvényei és szokások leírásai a terület iránt érdeklődőkön túl bátran ajánlható óvodai, általános iskolai és gimnáziumi pedagógusok figyelmébe.


@ 2013 Pro Print
A könyvkiadás támogatói
Webdesign: