A Pro-Print Könyvkiadó 1992-ben alakult, Csíkszeredában. A kezdetektől fogva elsődleges célunk, hogy a romániai magyar kisebbséggel kapcsolatos műveket hozzunk napvilágra, és ezáltal betekintést nyújtsunk Erdély különböző régióinak történetébe, hagyományvilágába, kultúrájába. A kiadó „anyanyelve” a magyar, de vannak román, német, angol nyelvű kiadványaink is.

Pro Print konyvkiado könyvkiadó Csíkszereda Miercurea-Ciuc bélyegzők pecsétek könyvkiadás gravírozás nyomtatás digitális nyomtatás színes meghívók névjegykártyák invitatii carti de vizita
Elutasítás és alkalmazkodás között
Szerző:HORVÁTH SZ. Ferenc
Illusztrátor:ÁDÁM Gyula
Kiadás éve:2007
ISBN:978-973-8468-67-2
Oldalak száma:334
Kategória:Történelem
Sorozat:Magyar Kisebbség Könyvtára
Méret:B5
Ár:
35 RON
3500 HUF
10 EUR

A könyv az eddig megjelent tanulmányok eredményeinek hasznosításával és új források feldolgozásával járul hozzá a romániai magyar kisebbség két világháború közötti történetének jobb megértéséhez. Az első, bevezető fejezet ismerteti az Erdély integrálására irányuló jogi és adminisztratív intézkedéseket, majd a magyar kisebbségnek a húszas években követett politikai stratégiáiról olvashatunk. A következőkben a szerző a harmincas évek politikai irányzatait, így az Erdélyi Fiatalok csoportjának céljait, majd Makkai Sándor és Krenner Miklós nézeteit, az Országos Magyar Párt politikáját, az Erdélyi Lapok politikai arculatát és a fasizmus, nemzetiszocializmus erdélyi fogadtatását mutatja be. Ezután az 1934-37-es nemzeti-liberális kormányzás, majd az 1938-40-es királyi diktatúra magyar vonatkozású eszméiről és eseményeiről kapunk képet. A függelékben először a könyvben szereplő személyek főbb életrajzi adatait találjuk, majd néhány fotó, az irodalomjegyzék, különböző mutatók, illetve román, angol és német nyelvű összefoglalók következnek.


@ 2013 Pro Print
A könyvkiadás támogatói
Webdesign: