A Pro-Print Könyvkiadó 1992-ben alakult, Csíkszeredában. A kezdetektől fogva elsődleges célunk, hogy a romániai magyar kisebbséggel kapcsolatos műveket hozzunk napvilágra, és ezáltal betekintést nyújtsunk Erdély különböző régióinak történetébe, hagyományvilágába, kultúrájába. A kiadó „anyanyelve” a magyar, de vannak román, német, angol nyelvű kiadványaink is.

Pro Print konyvkiado könyvkiadó Csíkszereda Miercurea-Ciuc bélyegzők pecsétek könyvkiadás gravírozás nyomtatás digitális nyomtatás színes meghívók névjegykártyák invitatii carti de vizita
Az 1956-os forradalom és a romániai magyarság
Szerkesztő:STEFANO Bottoni
Kiadás éve:2006
ISBN:978-973-8468-52-8
Oldalak száma:432
Kategória:Történelem
Sorozat:Források a Romániai Magyarság
Méret:B5
Ár:
35 RON
3500 HUF
10 EUR

Elfogyott

Több éves levéltári kutatómunka eredményeként született meg az a forrásgyűjtemény, melynek anyaga és az általuk feltárt összefüggések döntő többsége eleddig ismeretlen volt a szélesebb olvasóközönség, sőt, a szakmai körök előtt is. A kiadvány összeállítóinak célja az volt, hogy - a diplomáciatörténeti perspektívát meghaladva - tágabb keretbe helyezzék a román politikai rendszeren belül 1956 és 1959 között végbement szerkezeti és ideológiai változásokat. A válogatásba bekerültek a kommunista diktatúra irányító szervei által kibocsátott iratok, így a Román Kommunista Párt vezető testületeinek (Politikai Bizottság, Központi Vezetőség) utasításai, jegyzőkönyvei, átiratai, a megyei pártszervek iratai, a Belügyminisztérium által összehívott elemző ülések jegyzőkönyvei, vizsgálati- és periratok, ügynökök és belügyi tisztek által készített jelentések. Helyet kapott néhány eleddig publikálatlan magyar diplomáciai jelentés, valamint két olyan korabeli napló, krónika, amelyek fontos adatokat tartalmaznak a korszak elemzéséhez. A négy tematikai egységbe (A XX. kongresszus után, A magyar forradalom recepciója, A hatalom válasza, Megtorlás és a magyarságpolitika átalakulása) tagolt forrásgyűjteményt bevezető tanulmány nyitja meg, a végén a romániai magyarság történetének 1956-59-es kronológiája, a téma román interpretációinak bibliográfiája, név- és intézménymutató, illetve rövidítésjegyzék zárja. Beszerzése elsősorban szakkönyvtárak részére javasolható.


@ 2013 Pro Print
A könyvkiadás támogatói
Webdesign: