A Pro-Print Könyvkiadó 1992-ben alakult, Csíkszeredában. A kezdetektől fogva elsődleges célunk, hogy a romániai magyar kisebbséggel kapcsolatos műveket hozzunk napvilágra, és ezáltal betekintést nyújtsunk Erdély különböző régióinak történetébe, hagyományvilágába, kultúrájába. A kiadó „anyanyelve” a magyar, de vannak román, német, angol nyelvű kiadványaink is.

Pro Print konyvkiado könyvkiadó Csíkszereda Miercurea-Ciuc bélyegzők pecsétek könyvkiadás gravírozás nyomtatás digitális nyomtatás színes meghívók névjegykártyák invitatii carti de vizita
Úton – Erdélyi zsidó társadalom- és nemzetépítési kísérletek
Szerző:GIDÓ Attila
Kiadás éve:2009
ISBN:978-973-8468-77-1
Oldalak száma:544
Kategória:Történelem
Sorozat:Források a Romániai Magyarság
Méret:B5
Ár:
45 RON
0 HUF
0 EUR

A korábban a magyarságba már többségében asszimilálódó erdélyi zsidóság történetében is alapvető fordulatot jelentett az első világháború lezárulta. Az 1918 után román megszállás alá eső területeken élő zsidó közösség tagjainak választaniuk kellett: "vállalják továbbra is a sorsközösséget a magyarsággal, vagy [...] elhatárolódnak a magyar társadalomtól". A társadalmi és kulturális tekintetben is megosztott erdélyi zsidóság egy része a disszimilációt választotta, és a román állam adta keretek között igyekezett felépíteni egy kisebbségi, "nemzeti zsidó" identitást és társadalmat. A Gidó Attila által összeállított forrásgyűjtemény központjában elsősorban e folyamat története áll. A szerkesztő terjedelmes bevezető tanulmányából megismerhetjük e közösség értelmezéséhez szükséges legfontosabb fogalmakat, a korabeli álláspontokat és az erdélyi zsidóság alapvető társadalmi, demográfiai jellemzőit. A kiadványban helyet kapott 83 dokumentum első fele az 1918-ban Nagyszebenben megalakult Zsidó Nemzeti Szövetség első felhívásától kezdve az önálló zsidó nemzeti közösség intézményesülését dokumentálják; a második részben pedig a zsidó identitás problémáját taglaló sajtócikkek és elméleti írások olvashatók. A források értelmezését életrajzi kislexikon, bőséges tematikusan szerkesztett irodalomjegyzék, valamint részletes mutatók segítik. Az elsősorban elméleti és eszmetörténeti aspektusok irányában érzékeny, alapos munka Erdély történelmének és a kisebbségtörténetnek egy izgalmas, eddig alig kutatott szeletével ismerteti meg az olvasót.


@ 2013 Pro Print
A könyvkiadás támogatói
Webdesign: